Je gids om te trouwen in het buitenland

Je trouwfeest en de huwelijksreis kan je combineren door te trouwen in een ander land. Het ja-woord geven onder wuivende palmbomen op parelwitte stranden of op een romantisch plekje in de Provence, een huwelijk in het buitenland heeft net dat tikkeltje meer. Niet alleen de locatie speelt daarbij een rol, wel dat het koppel ervoor kiest om meer tijd door te brengen met de gasten dan bij een huwelijk in het thuisland. De ochtend (of middag) na het feest zit iedereen immers weer samen aan tafel. De sfeer is dus intiemer. Trouwen in het buitenland vergt wel een heel andere aanpak. Hou deze tips in je achterhoofd als je start met de organisatie.

Wil je veel gasten, zoek het dan niet te ver

Denk eerst na over hoe jij het feest en het verblijf met je gasten wil. Zie je jezelf trouwen met de voetjes in het zand gevolgd door een tiendaagse vakantie met snorkelen en zwemmen dan kan je naar Aruba of de Dominicaanse Republiek trekken maar ook Ibiza is een mogelijkheid. Denk je eerder aan een kasteel met een wijngaard dan is de Provence maar ook Toscane wel jouw ding. Hoe meer gasten je wil dat meegaan op deze speciale reis, hoe korter je de reistijd moet houden. Zij die maar een weekend kunnen inplannen zullen niet komen als de reistijd langer duurt dan een halve dag. Honderd gasten tien dagen overtuigen om mee te gaan naar de Caraïben zal heel moeilijk worden, maar als je tevreden bent met dertig familieleden en vrienden, is het wel haalbaar.

De administratieve rompslomp hoort erbij

Zoek uit of je op je favoriete bestemming wel mag trouwen als ‘vreemdeling’. Vraag welke documenten je nodig hebt (geboorteakte, visum…), of een trouwvergunning verplicht is, het aantal getuigen, of je een trouwboekje krijgt en hoe de legalisering van het huwelijk verloopt. Breekt het zweet je nu al uit? Je kan altijd een weddingplanner inschakelen. Die regelt onder andere deze rompslomp voor je. Werken met een weddingplanner kan je veel zorgen besparen maar vaak hebben zij afspraken met hotels. Aangezien jullie in groep komen, kan je onderhandelen over de prijs van de kamers. Met een weddingplanner is de kans kleiner dat je de beste prijs zal krijgen en dat je het volledige aanbod van goede hotels voor jouw feest zal te zien krijgen. Zolang je dat weet en ook de kleine lettertjes in het contract leest, is er niets aan de hand.

Transport voor je bruidsjurk

Trouwjurken prop je niet in de koffer! Regel dus geschikt vervoer voor je bruidsjurk. Ga je met de wagen dan is het eenvoudig. Steek ze in een hoes en leg ze plat op de rest van de bagage. Ga je met het vliegtuig dan neem je best op voorhand contact op. Het cabinepersoneel is vertrouwd met dit ‘speciaal transport’. Als het mogelijk is, houden ze bijvoorbeeld drie bagagevakken vrij en kan je de jurk platleggen. Een andere mogelijkheid is je bruidsjurk online kopen en laten leveren op je bestemming. JJ’s House levert in de hele wereld.